מכשירי שמיעה
מכשירי שמיעה הם מכשירי הגברה חכמים, המכוונים באופן פרטני לתת את המענה המותאם לאדם המרכיב אותם ולירידת השמיעה הייחודית שלו. למכשירי שמיעה דיגיטליים יתרונות רבים שהולכים ומשתכללים עם השנים.
השמיעה בעזרת מכשירי השמיעה צריכה להיות שמיעה טבעית, מהנה וללא מאמץ. שמיעה כזו מושגת בזכות יכולתו של מכשיר השמיעה הדיגיטלי לדגום את הסביבה, להפחית את רעשי הרקע ולהגביר את תדרי הדיבור. בזכות טכנולוגיות מתקדמות מכשירי השמיעה משפרים את הבנת הדיבור בסביבות שמיעתיות משתנות (מסעדה, קניון, ישיבות עבודה, פעילות ספורטיבית, טלפון וכד').
הרמה הטכנולוגית של מכשירי השמיעה נקבעת על סמך חוזק המעבד הדיגיטלי, רמת הרזולוציה של התדרים, מנגנון הפחתת הרעשים ומאפיינים של אוטומטיות וקישוריות. בנוסף, ישנם תצורות שונות של מכשירי שמיעה, המורכבים בתוך האוזן (במעטפת הבנויה באופן אישי לפי מדידה של תעלת השמע) או מאחורי האפרכסת:
- מכשיר לגמרי בתוך תעלת האוזן (CIC) // סוג מכשיר השמיעה הקטן ביותר, לרוב נסתר לחלוטין. מתאים בדרך כלל לאנשים עם ירידה בשמיעה קלה עד בינונית-חמורה בשמיעה. לשימוש במכשיר זעיר מסוג זה נדרשות יכולות מוטוריות טובות וראייה טובה.
- מכשיר בתוך תעלת האוזן (ITC) // מכשיר שמיעה שנכנס לתוך התעלה וממלא חלק מחלל האוזן. אפשרות הגברה של מכשירים אלו יותר גדולה. לעיתים כולל כפתור לחיצה או גלגל עוצמה המאפשרים למשתמש להחליף בין תכניות שמע שונות או לשלוט במידה מסוימת בעוצמת המכשיר.
- מכשיר בתוך האוזן (ITE) // המכשיר ממוקם בתעלת האוזן ובמבואה, ומספק עוצמה חזקה יותר לעומת הסוגים הקודמים, עם אותן אפשרויות שליטה של מכשירי ה- ITC.
- מכשיר מאחורי האוזן (BTE) // המכשיר מורכב מאחורי האפרכסת ומחובר לאוזנייה קשה או רכה שממוקמת בתוך התעלה. מכשיר בצורה זו מתאים לכל דרגות ירידות השמיעה, כולל גם ירידות חמורות ועמוקות. בירידות קלות עד בינוניות בשמיעה ניתן להתאים מכשיר שמיעה בהתאמה פתוחה (Open Fitting), שבו צינורית זעירה בתעלת האוזן מכוסה בקצה בכיפה זעירה מסיליקון. טכנולוגיה זאת מאפשרת שמיעה טבעית יותר ושמירה על אוורור תעלת האוזן. ישנם גם מכשירים המורכבים מאחורי האוזן אשר להם "מגבר-תוך-תעלתי" או "רמקול-תוך-תעלתי", המתאימים לירידות שמיעה עמוקות יותר, אפילו במקרים מסוימים עד ירידות חמורות בתדרים גבוהים. גם מכשירים אלו משתמשים בצינורית זעירה וכיפת סיליקון, אך הרמקול של המכשיר נמצא בסוף הצינורית וממוקם בתוך התעלה.
התאמת מכשירי שמיעה
ההתאמה של מכשיר שמיעה היא הרבה מעבר לרכישת עזר שמיעה. מדובר בתהליך טיפולי-שיקומי, המצריך התאמה של סוג המכשירים, כיוונם על בסיס נתוני הירידה בשמיעה של האדם המרכיב אותם והסתגלות אליהם למשך תקופה של מספר חודשים. אמונים על תהליך זה קלינאי תקשורת מוסמכים, המתמחים בתחום השמיעה ושיקומה (אודיולוגיה).
בתהליך ההתאמה של מכשירי שמיעה חשובה מאוד המעורבות הפעילה של המטופל. ככל שהיא תהיה משמעותית יותר כך תהיה גם הצלחת התהליך ותרומתו. בפגישות שלאחר ההתאמה הראשונית, יוכלו אנשי המקצוע להיעזר במשוב ממנו על מנת לכוון את המכשירים באופן יותר מדויק לצרכיו ולהבטיח הפקת תועלת מירבית בתאני נוחות מיטביים.
כדי להנות ממכשירי השמיעה יש להשתמש בהם באופן יומיומי ורצוף. חשוב לקום בבוקר ולהרכיב את המכשירים ולהסיר אותם כשהולכים לישון בלילה. גם אם נמצאים לבד "בשקט" של הבית. ככל שנרכיב את מכשירי השמיעה במשך כל היום, כך נפיק תועלת שמיעתית משמעותית במצבי תקשורת רבים ככל האפשר ונוכל להנות מחוויות ופעילויות שמבוססות על שמיעה.
תהליך התאמה של מכשירי שמיעה כולל את השלבים הבאים, והוא שונה במעט מקופה לקופה:
- ביקור אצל רופא אף אוזן וגרון.
- ביצוע בדיקת שמיעה "לצורך התאמת מכשיר שמיעה" במכון שמיעה של קופת החולים או במכון שמיעה שפועל בהסדר עמה לצורך קיום בדיקות שמיעה בהתאם להגדרות קופת החולים.
- קבלת אישור זכאות להשתתפות הקופה ברכישת מכשירי שמיעה (לפי הגדרות סל הבריאות).
- פנייה למכון להתאמת מכשירי שמיעה הפועל בהסדר עם קופת החולים (מידע לגבי ספקים וסניפים מצוי באתרי קופות החולים השונות ומתעדכן מעת לעת).
- התאמת המכשירים וכיוונם במספר פגישות במכון.
מומלץ לשים לב כי תוקף תוצאות בדיקת השמיעה ואישורי הזכאות מוגבלים, ולכן נדרש לפעול להשלמת ההתאמה במסגרת זמן זה.
לעיון בפירוט שלבי התהליך להתאמת מכשירי שמיעה בקופות החולים השונות – לחצו כאן!
מה חשוב לדעת כאשר בוחרים מכשיר שמיעה?
- אין מכשיר שמיעה שהוא הטוב מכולם! מכשירי שמיעה שונים, המיוצרים על ידי יצרנים שונים ובתצורות שונות, וכוללים טכנולוגיות שונות עשויים להתאים יותר לאנשים שונים.
- בזכות הפעילות של אגרון בקול השתתפות סל הבריאות לרכישת מכשירי שמיעה גדלה משמעותית בשנים האחרונות, מה שיחד עם שיטת ההסדר בה בוחרות קופות החולים הביא לצמצום ניכר של ההשתתפות העצמית שתדרשו לשלם במקרה של בחירת מכשירים במחיר המצריך השתתפות עצמית.
- בנוסף, תוכלו לקבל מכשירי שמיעה שעשויים להתאים לכם ללא השתתפות עצמית כלל.
- פנו לקופת החולים שלכם ובדקו אלו ספקים פועלים בהסדר עמה ואת פריסת הסניפים שלהם. המידע מופיע באתרי הקופות השונות ומתעדכן מעת לעת. אפשר ורצוי לבדוק יותר מספק אחד, היות וספקים שונים משווקים מכשירים מיצרנים שונים.
- מומלץ לבחור מכון שמיעה הפועל אשר נמצא בקרבת הבית או מקום העבודה, וככל הניתן באותה עיר או יישוב. בדקו ששעות הפעילות ואופן ההגעה נוחים לכם, האם שירות תיקונים ניתן במקום או במעבדה חיצונית במקרה הצורך והאם ניתן לקבל מכשיר חלופי בעת תיקון מכשירכם.
- אתם זכאים לתקופת ניסיון של כחודש ימים, במהלכה אינכם נדרשים לבצע רכישה של המכשיר או לממש את זכאותכם להשתתפות הקופה (המתחדשת אחת ל-3.5 שנים). מומלץ להגיע לכיוון חוזר של המכשירים במהלך תקופה זו, ואף לנסות יותר מסוג אחד של מכשירים לפני סיום הבחירה וביצוע הרכישה.
לטובת התאמה והסתגלות מוצלחות מומלץ לבחור מכון בו תרגישו שיש לכם תקשורת טובה עם קלינאי התקשורת שילווה אתכם בתהליך ובו השירות מקצועי, נעים ולשביעות רצונכם. זכרו – זה המקום אליו תפנו לכיוונים חוזרים ותיקונים במידת הצורך, למשך 3.5 שנים של אחריות שתקבלו על המכשירים.
הסתגלות למכשירי שמיעה
תהליך ההסתגלות למכשירי השמיעה עשוי להתארך כמה חודשים ועשוי להיות שונה מאדם לאדם. ההסתגלות למכשירי השמיעה מצריכה זמן, סבלנות ומוטיבציה של מי שמרכיב את מכשירי השמיעה ושל בני המשפחה.
כלל ברזל! – יש להרכיב את מכשירי השמיעה בכל שעות היום כדי להסתגל אליהם בצורה מיטבית.
לתמיכה ושיתוף הפעולה של בני משפחה תפקיד מכריע בהנאה ושימוש במכשירי שמיעה.
צריך לקחת בחשבון שרוב ירידות השמיעה מתפתחות בקצב איטי ולאורך זמן רב, אך הרכבת מכשירי השמיעה משנה באופן פתאומי איך העולם נשמע. בהתחלה קולות הסביבה עשויים להישמע חזקים, אך ככל שמרכיבים את המכשירים באופן קבוע וסדיר יותר, התחושה איתם תשתפר. עם הזמן משתפרת מיומנות השמיעה בצורה ניכרת.
אם בכל זאת אינכם מצליחים להסתגל למכשירי השמיעה פנו לקלינאי התקשורת שלכם כדי לקבל סיוע נוסף ו/או פנו אלינו בארגון בקול לקבלת יעוץ, ליווי ותמיכה.
עומדים לקראת התאמה של מכשירי שמיעה ומעוניינים בייעוץ מקצועי ואובייקטיבי?
אצלנו תקבלו מענה לכל השאלות שלכם, כלים להתקדם בתהליך שיקום השמיעה, הדרכה וליווי של קלינאי תקשורת מומחים לשיקום שמיעה.
לשירות הייעוץ האודיולוגי שלנו – במרכז בקול או אצלכם בבית באמצעות Zoom – לחצו כאן!
שתלי שמיעה
מכשירי שמיעה כבר לא עוזרים?
שתלים קוכליאירים (שתל שבלול) יכולים לשפר באופן מובהק את הבנת דיבור גם בתנאי שקט וגם בתנאי רעש ועשויים להתאים לאנשים עם ירידות שמיעה דו צידיות בינוניות עד חמורות, חמורות ועמוקות.
שתל השבלול הוא מכשיר אלקטרוני זעיר ומתוחכם המשמש עזר שמיעתי. הוא מיועד לילדים ולמבוגרים אשר אינם יכולים להפיק תועלת מספקת ממכשירי שמיעה.
השתל מורכב משני חלקים:
- חלק פנימי (השתל) // המושתל בניתוח, אשר הוא כולל מערך אלקטרודות המוחדר לאוזן הפנימית ותושבת הממוקמת מתחת לעור בעצם הגולגולת באזור שמאחורי האוזן.
- חלק חיצוני (המערכת החיצונית) // מעבד שמיעה הממוקם מאחורי האוזן, הכולל מיקרופונים שקולטים את צלילי הסביבה ומשדר קטן, ומחובר למגנט הנצמד לראש באזור תושבת השתל הפנימי. ישנם מערכות חיצוניות בהן כל הרכיבים, לרבות המגנט, מרכיבים יחידה אחת הנצמדת לראש (ללא רכיב מאחורי האוזן).
שתל השבלול מחקה את תהליך השמיעה הטבעי. הצלילים נקלטים במערכת החיצונית, עוברים עיבוד והתמרה מוויברציה לאותות חשמליים, המועברים לשתל הפנימי ולמערך האלקטרודות, המגרות את עצב השמיעה באמצעות פולסים חשמליים (במקומם של תאי השמע שבתוך השבלול, הממלאות תפקיד זה במערכת השמיעה הטבעית). עצב השמיעה מעביר את האותות החשמליים למוח לפיענוח, שם מתורגם למסר שפתי, מוזיקה, רעש וכו'.
תהליך הערכת המועמדות לניתוח השתלת שתל שבלול כולל בדרך כלל הערכה שמיעתית מקיפה במרכז שתל בבית חולים, בדיקה אצל הרופא המנתח, קביעת מועד לניתוח ופנייה לקופת החולים לאישור ההליך.
כחודש לאחר הניתוח יבוצע החיבור של מעבד הקול ולאחר מכן הסתגלות הדרגתית לשמיעה החדשה, לרבות כיוון תקופתי (הנקרא "מיפוי") של השתל.
ישנם סוגים נוספים של שתלי שמיעה, וביניהם שתלי "הולכת עצם" אשר מעבירים את הצלילים עד השבלול באמצעות תרגום האותות הקוליים לרטט ומתאימים לסוגיים מסוימים של ירידה בשמיעה.
אביזרי עזר לשמיעה
אביזרי עזר לשמיעה מיועדים לשימוש של אנשים עם ירידה בשמיעה בכל הדרגות השונות ואינם מהווים תחליף לשיקום שמיעה באמצעות מכשירי שמיעה ו/או שתלי שמיעה. ישנם אביזרי עזר המתאימים לשימוש עם או בלי מכשירי שמיעה אולם, כאמור, אינם מחליפים את הצורך במכשירי השמיעה. ניתן לחלק את אביזרי העזר לשמיעה לסוגים שונים בהתאם לצורך התפקודי:
- אביזרי התרעה // מתריעים על אירועים בסביבה ע"י רטט, אור ו/או צליל בעצמה חזקה. ביניהם: שעון מעורר, גלאי בכי, התרעה לפעמון דלת, אביזרי התרעה בעת חרום.
- אביזרי הגברה // מגבירים את סביבת השמע ומיועדים לשפר את היחס בין אות (הצלילים שברצוננו לשמוע) לרעש. ביניהם: מגבר אישי, מערכת עזר אלחוטיות – מגבר לטלוויזיה, מערכת הגברה אישית FM.
- טלפוניה // טלפון נייח המותאם לאנשים עם ירידת שמיעה, חיבור בלוטוס בטלפון נייח ונייד.
חברים בביטוחי הבריאות המשלימים של קופות החולים עשויים להיות זכאים להנחה ברכישת אביזרי עזר לשמיעה אחת לתקופה, באמצעות רכישה בקרב ספקים מורשים או על ידי קבלת החזרים. לבדיקה פנו לקופת החולים שלכם.