ירידה בשמיעה
קרוב למיליון אנשים בישראל מתמודדים עם ירידה בשמיעה. שיעורה עולה עם הגיל: כל אדם שלישי מעל גיל 65 וכל אדם שני מעל גיל 75 מתקשים בשמיעה. ירידה בשמיעה פוגעת ביכולת לתקשר עם הסביבה ובכל תחומי החיים ואיכותם, גורמת לתסכול, לתחושות של לחץ ובדידות קשה ומלווה בתחלואה נוספת. שיקום שמיעה מיטבי, יכול לצמצם תופעות אלו. בלעדיו, הסיכוי לחלות בדמנציה עשוי לעלות ב-40%.
סוגי ירידה בשמיעה
ישנם סוגים שונים של ירידת שמיעה:
- ירידת שמיעה הולכתית (Conductive) // נוצרת כתוצאה מהפרעה באוזן התיכונה או בתעלת האוזן החיצונית, הגורמת להפחתת עוצמת הקול המגיעה לאוזן הפנימית. בין הסיבות האפשריות: הסתיידות עצמימי השמע (אוטוסקלרוזיס), קרע בעור התוף, דלקת ונוזלים.
- ירידת שמיעה תחושתית-עצבית (Sensorineural) // נגרמת כתוצאה מהפרעה באוזן הפנימית ו/או בעצב השמיעה. לעיתים קרובות קיימת, בנוסף על הירידה בשמיעה, ירידה בהבנת הדיבור ("אני שומע שמדברים אלי, אבל לא מבין מה אומרים").
- ירידת שמיעה מעורבת (Mixed Hearing Loss) // שילוב של ירידה הולכתית וירידה תחושתית-עצבית.
- ירידת שמיעה מרכזית (Central Hearing Loss) // נגרמת כתוצאה מפגיעה בעצב השמיעה או במרכז עיבוד השמיעה במוח.
גורמים לירידה בשמיעה
- גיל
רבים מבני ה -60 ומעלה מדווחים על ירידה בשמיעה. התפקוד של תאי השמיעה באוזן יורד עם הגיל, וברוב המקרים נפגעת קודם כל היכולת לשמוע צלילים בתדרים גבוהים. כתוצאה מכך, המעקב אחרי שיחה בקבוצה גדולה מצריך יותר מאמצים ורעשים חזקים נתפשים לעיתים קרובות כמאד לא נעימים. ירידה בשמיעה בגיל המבוגר נפוצה מאד: היא נוכחת בקרב כ- 30% מהאנשים בגיל 65 ומעלה ובקרב כ-50% מהאנשים בגיל 70 ומעלה. כ-80% מהאנשים בגיל 80 מתמודדים עם ירידת שמיעה בינונית בחומרתה לפחות, וזקוקים למכשירי שמיעה.
- חשיפה לרעש
ירידה בשמיעה בשל חשיפה לרעש הינה שכיחה מאד והיא בעצם "מגיפה תעסוקתית". ירידה בשמיעה מסוג זה היא תוצאה של מספרם העצום של מקורות רעש אליהם אנחנו חשופים בחברה המודרנית והיא מאובחנת גם אצל אנשים צעירים, החשופים לרמות רעש עולות. דוגמאות אופייניות הן האזנה למוזיקה בעוצמה חזקה וחשיפה לרעש במקום העבודה או בשירות הצבאי. גם בירידת שמיעה עקב חשיפה לרעש נפגעת קודם כל היכולת לשמוע צלילים בתדרים הגבוהים, מה שמשפיע על הבנת הדיבור, ולאחר מכן נחלשת גם השמיעה בתדרים הבינוניים.
- גורמים אחרים
ירידה בשמיעה יכולה להיגרם גם כתוצאה מסיבות אחרות: לקות שמיעה תורשתית, מחלות, טיפול תרופתי (לרבות כימותרפיה), הריון, לידה מוקדמת או סיבוכים בלידה, ועוד. לא בכדי נחשבת הירידה בשמיעה לאחת המוגבלויות הנפוצות ביותר.
חשוב לדעת! – ברוב המכריע של המקרים מכשירי שמיעה עוזרים, משפרים ומשמרים את התפקוד השמיעתי הקיים.
ירידה בשמיעה בעולם
לפי הערכות ארגון הבריאות העולמי:
- כל אדם חמישי בעולם מתמודד עם ירידה בשמיעה. ב-2050, צפוי שכל אדם רביעי יתמודד עם בעיות בשמיעה.
- כיום, 430 מיליון אנשים בעולם זקוקים לשיקום להתמודדות עם ירידה בשמיעה. נתון זה לא כולל את המתמודדים עם ירידה קלה בשמיעה או ירידה בשמיעה עד חירשות חד צדית, אשר גם הם מתמודדים עם אתגרים רבים וזקוקים למענה טיפולי בהתאם לצורך.
- בשנת 2050 2.5 ביליון אנשים יתמודדו עם ירידה בשמיעה (בכל הרמות), ו-700 מיליון מתוכם יהיו זקוקים לשיקום שמיעה (עקב גידול צפוי של יותר מ-50% במספר המתמודדים עם ירידה בשמיעה בינונית עד חמורה-עמוקה).
- קרוב ל-80% מהמתמודדים עם ירידה בשמיעה בעולם חיים במדינות שמאופיינות בהכנסה נמוכה עד בינונית. למרביתם, אין נגישות לשירותי בריאות בתחום.
- ביליון צעירים בעולם בסיכון לפגיעה בשמיעה מנסיבות חברתיות ושל פנאי, שניתנת למניעה (חשיפה לרעש, מוזיקה ועוד).
- 200 מיליון אנשים בעולם סובלים מדלקות אוזניים כרוניות שניתנות למניעה או לטיפול.
פתרונות אפקטיביים, השקעה נדרשת והשלכות צפויות
- המחיר הכלכלי המוערך של ירידה בשמיעה לא מטופלת בעולם: 1 טריליון USD.
- ניתן למנוע חלק ניכר ממקרי הירידה בשמיעה. בקרב ילדים, כ-60% מתוכם.
- פתרונות חדשניים, אפקטיביים וכדאיים כלכלית, טכנולוגיים (כגון מכשירי שמיעה ושתלי שמיעה) וקליניים, יכולים לשפר את חייהם של מרבית האנשים שמתמודדים עם ירידה בשמיעה. מיליונים כבר מפיקים מהם תועלת.
- נגישות לטכנולוגיות ומענים מחייבת הכללתם במערכות הבריאות הציבורית, במיוחד באזורים בהם יש מחסור בהם עד היום. הרחבת הנגישות לשירותים רפואיים לטיפול במחלות האוזן והירידה בשמיעה מחייבת השקעה.
- הרחבת השירותים לטיפול בשמיעה ברמה העולמית, כך היא תיתן מענה ל-90% מהאוכלוסייה עד 2030, מצריכה השקעה נוספת של 1.4 USD לאדם וצפויה להניב החזר השקעה של כ-16 USD לכל 1 USD, בפרק של 10 שנים. בכוחה של השקעה זו לצמצם את ההשלכות של פגיעה בשמיעה בקרוב ל-130 מיליון שנות חיים "פרודוקטיביות" פוטנציאליות, הנפגעות בשל התמודדות עם מוגבלות (DALYs: Disability adjusted life years).